Jaja, które wykorzystujemy w naszym cateringu dietetycznym – czym się charakteryzują?
Ze względu na fakt, że każdy nasz posiłek przygotowujemy ze szczególną starannością, nie możemy pominąć opisu składników. Choć jest ich wiele, to tym razem skupimy się na jajkach, które wykorzystujemy w Smooth Catering – catering dietetyczny. Czym się cechują? Już spieszymy do wyjaśnienia tej ważnej kwestii.
Jaja z wolnego wybiegu, czyli jakie?
Jaja z wolnego wybiegu, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą od kur, które swobodnie spacerują po terenie. Są to kury karmione dobrze dobraną, zdrową karmą, a także tym, co same znajdą na podwórku. Często jest to pokarm zawierający naturalne komponenty, podczas gdy, kury w chowie ściółkowym i klatkowym otrzymują wyłącznie modyfikowaną paszę. Godnym uwagi jest fakt, że zazwyczaj pożywienie tych pierwszych jest wzbogacane o kwasy omega-3 i 6 w postaci np. lnu. Dzięki temu jajka od kur z wolnego wybiegu posiadają w swoim składzie zdrowe tłuszcze. Te z kolei jeszcze bardziej wpływają na ich zdrowotne właściwości.
Istotne jest również to, że kury z wolnego wybiegu są pozbawione ryzyka stresu oksydacyjnego, co oznacza, że ich jajka są zdrowsze. Z pewnością posiadają one dużo więcej składników odżywczych w opozycji do tych ściółkowych. Dlatego też są one tak często wybierane przez nasz catering dietetyczny.
Jajka od zielononóżki kuropatwianej – czym są?
Ważnym aspektem jest również to, że jedna z naszych diet, ketogeniczna, oparta została na jajkach od zielononóżki kuropatwianej. Czym różnią się one od tradycyjnych jajek z wolnego wybiegu? Przede wszystkim tym, że są one najwyższej jakości produktem wśród jajek[1]. Jako jedyne zawierają cenne aminokwasy egzogenne. Są to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej – jajka od zielononóżki są bogate w przeciwbakteryjny lizozym, a także przeciwzapalną cystatynę. Badania naukowców Balic potwierdziły także, że jajka tego typu mają obniżoną zawartość cholesterolu. Bogate są także w stymulującą odporność immunoglobulinę oraz hamującą procesy starzenia się komórek lecytynę. W rezultacie jajka od kur zielononóżek kuropatwianych są najzdrowszymi dostępnymi obecnie na polskim rynku. Stąd też znajdują się w naszej diecie ketogenicznej, w której podstawą są jajka.
Na koniec chcielibyśmy podkreślić, że każdy z komponentów, na którym oparta jest nasza dieta pudełkowa, jest przez nas weryfikowany. Za dobrym smakiem idą znakomite składniki, w związku z tym stale monitorujemy ich jakość.
[1] https://www.kalendarzrolnikow.pl/2087/bezcenne-jaja-kur-zielononozek