Orzechy i nasiona powinny być elementem każdej diety w cateringu dietetycznym, nie inaczej jest w przypadku keto. Odpowiednio wybrane mogą być świetną, wysokotłuszczową przekąską do uzupełnienia diety pudełkowej. Dziś analizujemy ich właściwości.
Czy wiesz, które zawierają najmniej węglowodanów netto*?
Orzechy pekan
– 1 g węglowodanów netto na 20 g tłuszczu
– źródło tiaminy, magnezu, fosforu i cynku
– pomagają obniżyć poziom insuliny
Orzechy brazylijskie
– 1 g węglowodanów netto na 19 g tłuszczu
– źródło selenu (1 sztuka zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek)
– wspierają utrzymanie prawidłowej aktywności hormonów tarczycy, a co za tym idzie prawidłowy metabolizm
Nasiona konopi
– 1 g węglowodanów netto na 14 g tłuszczu
– wyróżnia je idealna proporcja kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka
– zmniejszają ryzyko chorób serca
Orzechy makadamia
– 2 g węglowodanów netto na 21 g tłuszczu
– źródło witamin B, magnezu, żelaza, miedzi i manganu
– wspierają regulację poziomu cholesterolu
Dobrym wyborem będą też:
- orzechy włoskie (2 g węglowodanów netto na 18 g tłuszczu)
- orzechy laskowe (2 g węglowodanów netto na 17 g tłuszczu)
- migdały (2 g węglowodanów netto na 14 g tłuszczu)
- nasiona sezamu (2 g węglowodanów netto na 13 g tłuszczu)
Podane wartości dotyczą porcji 28 g orzechów/nasion.
*Węglowodany netto to te przyswajalne, nie wlicza się do nich błonnika i alkoholi cukrowych (erytrytolu, ksylitolu). W diecie ketogenicznej dzienne rekomendowane spożycie węglowodanów netto nie powinno przekraczać 20-30g.