Orzechy i nasiona powinny być elementem każdej diety w cateringu dietetycznym, nie inaczej jest w przypadku keto. Odpowiednio wybrane mogą być świetną, wysokotłuszczową przekąską do uzupełnienia diety pudełkowej. Dziś analizujemy ich właściwości.

Czy wiesz, które zawierają najmniej węglowodanów netto*?

 

Orzechy pekan

 

– 1 g węglowodanów netto na 20 g tłuszczu

– źródło tiaminy, magnezu, fosforu i cynku

– pomagają obniżyć poziom insuliny

 

 

Orzechy brazylijskie

 

– 1 g węglowodanów netto na 19 g tłuszczu

– źródło selenu (1 sztuka zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek)

– wspierają utrzymanie prawidłowej aktywności hormonów tarczycy, a co za tym idzie prawidłowy metabolizm

 

 

Nasiona konopi

 

– 1 g węglowodanów netto na 14 g tłuszczu

– wyróżnia je idealna proporcja kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem białka

– zmniejszają ryzyko chorób serca

 

 

Orzechy makadamia

– 2 g węglowodanów netto na 21 g tłuszczu

– źródło witamin B, magnezu, żelaza, miedzi i manganu

– wspierają regulację poziomu cholesterolu

 

 

Dobrym wyborem będą też: 

  • orzechy włoskie (2 g węglowodanów netto na 18 g tłuszczu)
  • orzechy laskowe (2 g węglowodanów netto na 17 g tłuszczu)
  • migdały (2 g węglowodanów netto na 14 g tłuszczu)
  • nasiona sezamu (2 g węglowodanów netto na 13 g tłuszczu)

 

 

Podane wartości dotyczą porcji 28 g orzechów/nasion.

 

 

*Węglowodany netto to te przyswajalne, nie wlicza się do nich błonnika i alkoholi cukrowych (erytrytolu, ksylitolu). W diecie ketogenicznej dzienne rekomendowane spożycie węglowodanów netto nie powinno przekraczać 20-30g.