Dieta przy insulinooporności – co jeść, a czego unikać?

Insulinooporność – na czym polega, jakie są jej objawy?

Insulinooporność sama w sobie nie jest chorobą – jest zaburzeniem, stanem metabolicznym organizmu. W stanie tym tkanki mają zmniejszoną wrażliwość na działanie insuliny – pomimo że jej poziom we krwi jest prawidłowy czy nawet podwyższony. Co za tym idzie, insulina nie może spełniać swojej funkcji – transportować glukozy do komórek. Transport ten obniża jej poziom we krwi.

Następstwem tego są objawy takie jak:

  • zwiększona senność po posiłku
  • napady i częste uczucie głodu
  • przewlekłe zmęczenie, spadek siły
  • spadek nastroju, drażliwość, niepokój, spadek koncentracji
  • ochota na słodycze i inne posiłki węglowodanowe np. pizza, makarony
  • przyrost tkanki tłuszczowej, głównie brzusznej
  • uczucie zimna, bóle głowy, stawów
  • rogowacenie ciemne
  • zaburzenia lipidowe, zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, nad- lub niedoczynność tarczycy

 

Powyższa lista to jedynie wskazówki do diagnozy insulinooporności – jeśli podejrzewasz, że zmagasz się z insulinoopornością, skonsultuj się z lekarzem, który zleci właściwe badania.

 

Jak wyleczyć insulinooporność?

Podstawą jest zmiana nawyków żywieniowych. Odpowiednio zbilansowana dieta w insulinooporności oraz aktywność fizyczna pozwalają na redukcję tkanki tłuszczowej, rozwinięcie masy mięśniowej. Takie połączenie pozwala na zniwelowanie problemu insulinooporności. Dieta pudełkowa IO pozwoli Ci odzyskać równowagę, nie tracąc czasu na komponowanie posiłków w domu. 

 

Dieta insulinowa – czego unikać?

  • produktów zawierających cukier biały/trzcinowy/brązowy/miód itd. (słodycze, ciasta, przetwory, napoje słodzone, soki, słodkie syropy, serki/jogurty z dodatkiem cukru)
  • owoców w dużych ilościach – zawierają sporą ilość cukrów prostych
  • produktów zbożowych (białe pieczywo, ryż, makaron, płatki zbożowe, w szczególności uważaj na produkty z dodatkiem cukru)
  • tłustych ryb, mięs, nadmiernej ilości tłuszczu w ogóle (masło, smalec, oleje)

 

Insulinooporność – co jeść?

  • głównie surowe warzywa i owoce
  • produkty zawierające węglowodany złożone odpowiednie dla diety o niskim indeksie glikemicznym (pełnoziarniste pieczywo, makaron, brązowy ryż, kasze np. pęczak, quinoa, płatki owsiane górskie)
  • nabiał – naturalny, bez dodatku cukru (jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko)
  • chude mięso, ryby, owoce morza
  • orzechy i nasiona

 

Dieta pudełkowa w insulinooporności – czy ma sens?

Czy czujesz, że brakuje Ci czasu, wiedzy, czy umiejętności na komponowanie diety w domu? Catering dietetyczny i dieta IO opracowana przez naszą dietetyk kliniczną mogą być Twoim wybawieniem. 5 zbilansowanych pod Twoje potrzeby posiłków oraz zaoszczędzony czas, który możesz poświęcić na aktywność fizyczną dla lepszych rezultatów. Brzmi dobrze, prawda? Zamówienie diety pudełkowej IO działa również motywująco. Ochota na słodkie przekąski lub fast foody znacząco spada, gdy masz już pod ręką zdrowe i pyszne posiłki. Smacznego!

 

Bibliografia

Drozd D.Insulinooporność dieta dla zdrowia

Dominika MusiałowskaInsulinooporność w pigułce czyli ważny problem XXI wieku.

Marcin GierachJoanna GierachRoman JunikInsulinooporność a choroby tarczycy, „Endokrynologia Polska”

Magdalena MakarowskaDominika MusiałowskaInsulinooporność. Szybkie dania, 2019.